Obișnuiam să credem că câinii își exprimă emoțiile prin expresiile faciale, ba chiar ne influențează atitudinea față de ei. S-a dovedit că acei câini care ridică sprâncenele și privesc cu ochi mari și triști sunt mai predispuși să fie luați din adăposturi.
Reclamă
Multe animale, inclusiv oamenii, arată trist atunci când sunt triste, indiferent dacă cineva le vede sau nu. Dar dacă un animal adoptă în mod special o anumită expresie atunci când i se acordă atenție, acesta este un mijloc de comunicare. Și, aparent, câinii știu să facă asta.
Potrivit unui studiu realizat de zoopsihologi, cățeii folosesc mai des expresii faciale atunci când stăpânii lor se uită la ei. În timpul experimentului, acest lucru s-a întâmplat indiferent dacă li s-a dat sau nu mâncare (care este mult mai atractivă pentru câini decât contactul uman).
Prin urmare, oamenii de știință au concluzionat că mimetismul nu este doar o reacție involuntară la excitare. Altfel, câinii l-ar folosi cu aceeași frecvență atât atunci când primesc mâncare, cât și atunci când stabilesc contact vizual cu oamenii. Această concluzie poate părea evidentă, dar numai pentru că am ajuns să ne așteptăm la emoții umane din partea animalelor de companie.
De exemplu, credem că un câine sau o pisică care a făcut ceva greșit se simte vinovat și înțelege de ce este pedepsit. Dar oamenii de știință au descoperit că animalele folosesc pur și simplu expresiile faciale pentru a atenua furia stăpânilor lor. Ele nu se simt vinovate și nu își dau seama ce au greșit.